Τι είναι ο καρκίνος;

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για τον καρκίνο

Μη πιστεύετε
ότι διαβάζετε στο internet

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν για τον καρκίνο.

  • Ο καρκίνος είναι κληρονομικός;
  • Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός;
  • Γιατί δεν έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο;
  • Μπορεί ένας ασθενής που βρίσκεται σε θεραπεία να έρχεται σε επαφή με άλλους;
  • Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν την ίδια θεραπεία;
  • Πως επιλέγει ο Ογκολόγος την θεραπεία;
  • Ποιές είναι οι παρενέργεις της χημειοθεραπείας;
  • Πως παρακολουθείται ένας ασθενής;
Ο καρκίνος είναι κληρονομικός;

Mόνο σε ποσοστό 5%-8%. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η γένεση των καρκινικών κυττάρων είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ζωής μας συνήθως από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα.

Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός;

O καρκίνος δεν μεταδίδεται από τον ασθενή με τις συνηθισμένες καθημερινές επαφές και δραστηριότητες. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν στον οργανισμό ενός υγιή ανθρώπου.

Γιατί δεν έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο;

Ο καρκίνος είναι εκατοντάδες διαφορετικά νοσήματα με διαφορετική βιολογία και συμπεριφορά. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι συνδυασμοί διαφορετικών θεραπειών. Δεν είναι λογικό να λέμε πως ένα φάρμακο θα μπορεί να θεραπεύει όλες τις μορφές καρκίνου.

Μπορεί ένας ασθενής που βρίσκεται σε θεραπεία να έρχεται σε επαφή με άλλους;

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν εκθέτει τους γύρω του σε κίνδυνο από τις θεραπείες που λαμβάνει. Συνετό είναι όμως να αποφεύγει την επαφή με άλλους που έχουν προσβληθεί από λοίμωξη ή από covid-19.

Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν την ίδια θεραπεία;

Η ηλικία ενός ασθενή δεν είναι κριτήριο χορήγησης θεραπείας ή όχι. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα συνυπάρχοντα νοσήματα που υπάρχουν, τα οποία και επηρεάζουν τις θεραπευτικές αποφάσεις.

Πως επιλέγει ο Ογκολόγος την θεραπεία;

H επιλογή της θεραπείας γίνεται με αξιολογώντας τον τύπο της κακοήθειας, το στάδιο, τον γονιδιακό έλεγχο, την γενική κατάσταση του ασθενή και πάντα με βάση τις διεθνείς κατεθυντήριες οδηγίες και αφού έχει ενημερώσει και έχει την συναίνεση του ασθενή.

Ποιές είναι οι παρενέργεις της χημειοθεραπείας;

Δεν έχουν όλα τα φάρμακα την ίδια τοξικότητα. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ναυτία, η διάρροια, η αλωπεκία, η πτώση του αιματοκρίτη και των λευκών αιμοσφαιρίων. Όλες αυτές οι παρενέργειες είναι αντιμετωπίσιμες με την υποστηρικτική αγωγή και πληρως αναστρέψιμες όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Πως παρακολουθείται ένας ασθενής;

Η παρακολούθηση συνηθως γίνεται σε διαστήματα 2-3 μηνών κατά την διάρκεια της θεραπείας με απεικονιστικές εξετάσεις. Με τις εξετάσεις αυτές αξιολογείται η ανταπόκριση στην θεραπεία. Μετά το πέρας αυτής, η συχνότητα διενέργειας εξετάσεων εξαρτάται από τον κίνδυνο υποτροπής.
Get in touch

Come and visit our quarters or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our audience.


Address

27th Avenue,
W2 3XE, New York


Call us

0-800-777-2331
0-800-772-3466

Copyright 2023. All rights reserved.