Μια υπογραφή μικροχλωρίδας κοπράνων με υψηλή ειδικότητα για τον καρκίνο του παγκρέατος

21 Απριλίου 2023

Οι εξετάσεις κοπράνων μπορεί να παρέχουν έναν χρήσιμο τρόπο για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμο καρκίνο του παγκρέατος, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που περιγράφονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι ανιχνεύσιμες αλλαγές που αφορούν στα εντερικά βακτήρια, θα μπορούσαν να παρέχουν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι υπάρχει όγκος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο προχωρημένο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν εντοπιστεί.

Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα, όπως δυσπεψία, αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου και κάποιο πόνο στην κοιλιά ή στην πλάτη. Μερικοί άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους αρκετές φορές πριν διαγνωστούν.

Η ισπανική ερευνητική ομάδα πίσω από το έργο αξιολόγησε ασθενείς από δύο νοσοκομεία – το ένα στη Μαδρίτη και το άλλο στη Βαρκελώνη. Μόνο ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν αδενοκαρκίνωμα παγκρεατικού πόρου, ενώ οι άλλοι επιλέχθηκαν ως μάρτυρες για σύγκριση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από τους εθελοντές για να δουν αν υπήρχε κάποια διακριτή διαφορά. Τα κόπρανα έδειξαν μια διαφορά που η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ήταν ένα ξεχωριστό γονιδιωματικό προφίλ βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων του εντέρου.  Αυτό αναγνώριζε σταθερά ασθενείς με τη νόσο, ανεξάρτητα από το πόσο είχε προχωρήσει, υποδηλώνοντας ότι οι χαρακτηριστικές υπογραφές μικροβιώματος εμφανίζονται νωρίς και ότι το μικροβίωμα των κοπράνων μπορεί να εντοπίσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, λένε οι ερευνητές.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες – και μερικές ήδη πραγματοποιούνται.

 

Kartal E, et al. Gut 2022

Copyright 2023. All rights reserved.